10 tips voor de perfecte zithouding, ook bij thuiswerk

Opzetwand Still semi akoestisch

Een goede zithouding is essentieel voor het behoud van een gezonde rug en het voorkomen van klachten, vooral bij langdurig thuiswerken. Hier zijn 10 tips om de perfecte zithouding te bevorderen:

  1. Ergonomische stoel: Investeer in een ergonomische bureaustoel die je rug goed ondersteunt. Zorg ervoor dat de stoel de natuurlijke kromming van je wervelkolom volgt.
  2. Zithoogte: Pas de hoogte van je stoel aan zodat je voeten plat op de grond staan en je knieën in een hoek van ongeveer 90 graden gebogen zijn. Dit bevordert een goede doorbloeding.
  3. Rugleuning: Stel de rugleuning zo in dat deze de natuurlijke kromming van je rug volgt. De onderrug moet voldoende ondersteund worden. Gebruik eventueel een kussen voor extra lendensteun.
  4. Armleuningen: Stel de armleuningen zo in dat je ellebogen in een hoek van ongeveer 90 graden gebogen zijn wanneer je ontspannen op je stoel zit. Dit voorkomt spanning in je schouders en nek.
  5. Bureauhoogte: Zorg ervoor dat je bureau op de juiste hoogte staat. Je armen moeten gemakkelijk op het bureau kunnen rusten zonder je schouders op te trekken.
  6. Ooghoogte beeldscherm: Plaats je beeldscherm op ooghoogte. Dit voorkomt dat je je nek te ver naar boven of beneden moet buigen. Een verhoging of beeldschermstandaard kan handig zijn.
  7. Pauzes en beweging: Neem regelmatig korte pauzes om even op te staan, rond te lopen en stretchoefeningen te doen. Langdurig zitten kan leiden tot stijfheid en vermoeidheid.
  8. Juiste afstand tot het beeldscherm: Plaats je beeldscherm op een armlengte afstand en zorg ervoor dat de bovenkant van het scherm op ooghoogte staat. Dit vermindert oogvermoeidheid en nekklachten.
  9. Toetsenbord en muis: Houd je toetsenbord en muis binnen handbereik. Je armen moeten ontspannen langs je lichaam hangen wanneer je typt of muist.
  10. Afwisseling van houding: Varieer je zithouding gedurende de dag. Gebruik bijvoorbeeld een zit-sta-bureau of wissel tussen een bureaustoel en een ergonomische balstoel om je spieren te activeren.

Het is belangrijk om deze tips regelmatig in praktijk te brengen en te luisteren naar je lichaam. Een gezonde mix van een goede zithouding, regelmatige beweging en pauzes draagt bij aan het behoud van een gezonde werkplek, zelfs bij thuiswerken.

ABCKantoormeubelen © All Rights Reserved

Model- en prijswijzigingen op kantoormeubels voorbehouden. Alle prijzen van kantoormeubilair op deze site zijn exclusief BTW tenzij anders vermeld. Op alle verkoop via ABC Kantoormeubelen zijn onze algemene voorwaarden van toepassing.