Ergonomisch werken in drie stappen

Ergonomisch werken in drie stappen

Ergonomisch werken is essentieel voor het bevorderen van de veiligheid, gezondheid, en productiviteit op de werkplek. Het aanpassen van je werkomgeving aan je lichamelijke behoeften kan leiden tot een aanzienlijke verbetering van comfort en efficiëntie. Hieronder vind je een samenvatting en praktische tips om ergonomisch werken in drie stappen toe te passen:

Stap 1: Werkplek Check

 1. Zorg voor Ergonomisch Kantoormeubilair:
  • Kies bureaus en stoelen die voldoen aan de NPR 1813 en NEN-normen, wat betekent dat ze instelbaar zijn om aan diverse lichaamsmaten te voldoen.
 2. Aanpassingen:
  • Het bureau moet instelbaar zijn tussen 65-85 cm, met een werkblad van minimaal 80 cm diep en 120 cm breed. Zorg voor vrije voetenruimte tot 60 cm diepte.
 3. Ergonomische Bureaustoel:
  • Selecteer een stoel die instelbaar is op zithoogte (40-51 cm), zitdiepte (40-42 cm), lendesteun (17-22 cm), en de hoogte/breedte van armsteunen (20-25 cm / 46-51 cm).

Stap 2: Werkplek en Bureaustoel Instellen

 1. Bureaustoel Afstellen:
  • Stel de hoogte van de stoel in zodat je knieën een hoek van minimaal 90 graden vormen. Zorg voor een vuistdikte ruimte tussen de knieholte en zitting.
 2. Rugleuning en Armsteunen:
  • Pas de rugleuning aan voor comfort en stel de armsteunen zo in dat je onderarmen ondersteund worden terwijl je schouders ontspannen.
 3. Werkblad en Beeldscherm:
  • Pas de hoogte van het werkblad aan de armsteunen aan. Positioneer het beeldscherm recht voor je, met de bovenrand op ooghoogte.
 4. Toetsenbord en Muis:
  • Plaats het toetsenbord en de muis dicht bij elkaar, met de hand rustend op het werkblad wanneer de muis niet gebruikt wordt.

Stap 3: Een Goede Werkhouding Vasthouden

 1. Bewustzijn:
  • Ook al is je stoel ergonomisch en goed ingesteld, blijf bewust van je houding. Vermijd langdurig onderuitgezakt of voorovergebogen zitten.
 2. Afwisseling en Onderbrekingen:
  • Wissel van werkhoudingen, varieer in taken, en neem regelmatig pauzes om het risico op lichamelijke klachten te verminderen.
 3. Persoonlijk Advies:
  • Overweeg een afspraak met een werkplekadviseur voor persoonlijk advies, afgestemd op jouw postuur en taken.

Door deze stappen te volgen, kun je een ergonomische werkomgeving creëren die bijdraagt aan een gezondere werkroutine en het welzijn op de lange termijn bevordert.

Bel mij!

Een van onze collega’s gaat u proberen zo snel mogelijk te contacteren!
(Circa 15 minuten wachttijd)

Algemeen

Extra

Klantenservice

ABCKantoormeubelen © All Rights Reserved

Model- en prijswijzigingen op kantoormeubels voorbehouden. Alle prijzen van kantoormeubilair op deze site zijn exclusief BTW tenzij anders vermeld. Op alle verkoop via ABC Kantoormeubelen zijn onze algemene voorwaarden van toepassing.